شما هیچ موردی در سبد خرید خود ندارید

راز جوانی

راز جوانی:

انتی اکسیدان ها و رادیکال های آزاد:

رادیکال های آزاد اتم های ناپایداری هستند که می توانند به سلول ها بدن آسیب برسانند و باعث ایجاد بیماری و پیری شوند.تصور می شود رادیکال های آزاد مسئول تغییرات ظاهری مرتبط با افزایش سن مانند چین و چروک و سفیدی مو هستند.

رادیکال آزاد چیست؟
رادیکال های آزاد اتم های ناپایدار هستند که برای پایدارتر شدن، الکترون ها را از اتم های دیگر می گیرند.این فرآیند ممکن است باعث ایجاد انواع مختلفی از بیماری و یا منجر به بروز علائم پیری شود.

چگونه رادیکال های آزاد به بدن آسیب می رسانند؟
بر اساس نظریه رادیکال های آزاد و ارتباط با پیری، رادیکال های آزاد در طول زمان سلول ها را تجزیه می کنند. با افزایش سن، بدن توانایی خود را برای مبارزه با اثرات رادیکال های آزاد از دست می دهد.در نتیجه رادیکال های آزاد بیشتر، استرس اکسیداتیو بیشتر و آسیب بیشتر به سلول ها میشود که منجر به فرآیندهای دژنراتیو و همچنین پیری "طبیعی" می شود. مطالعات مختلف استرس اکسیداتیو ناشی از رادیکال های آزاد را به موارد زیر مرتبط کرده اند:
۱-بیماری های سیستم عصبی مرکزی، مانند آلزایمر و سایر مشکلات مربوط به زوال عقل
۲-بیماری قلبی عروقی ناشی از گرفتگی عروق
۳-اختلالات خود ایمنی و التهابی: مانند آرتریت روماتوئید و سرطان
۴-آب مروارید و کاهش بینایی مرتبط با افزایش سن
۵-تغییرات ظاهری مرتبط با افزایش سن: مانند از دست دادن خاصیت ارتجاعی پوست، چین و چروک، سفیدی مو، ریزش مو، و تغییر در بافت مو
۶-دیابت
۷-بیماری های ژنتیکی دژنراتیو: مانند بیماری هانتینگتون یا پارکینسون

نظریه رادیکال های آزاد و ارتباط آن با پیری نسبتا جدید است، اما مطالعات متعددی از آن حمایت می کنند. برای مثال، مطالعات روی موش‌ها، ارتباط افزایش رادیکال‌های آزاد را با افزایش سن موش‌ها نشان داد. با گذشت زمان، محققان نظریه رادیکال های آزاد و ارتباط آن با پیری را تغییر دادند تا بر روی میتوکندری تمرکز کنند. میتوکندری اندامک‌های کوچکی در سلول‌ها هستند که مواد مغذی را برای تامین انرژی سلول پردازش می‌کنند. تحقیقات روی موش‌ها نشان می‌دهد که رادیکال‌های آزاد تولید شده در میتوکندری به موادی که سلول برای عملکرد صحیح به آن نیاز دارد آسیب می‌رساند. این آسیب باعث جهش هایی می شود که رادیکال های آزاد بیشتری تولید می کنند و در نتیجه روند آسیب به سلول را تسریع می کنند. تجمع تدریجی اما سریع رادیکال‌های آزاد یک توضیح برای این است که چرا حتی بدن‌های سالم نیز با گذشت زمان پیر می‌شوند و فرسوده می‌شوند.

علت ایجاد رادیکال های آزاد:
اگرچه رادیکال های آزاد به طور طبیعی در بدن تولید می شوند، عواملی مانند سبک زندگی می توانند تولید آنها را تسریع کنند.این عوامل عبارتند از:
۱-قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی سمی مانند آفت کش ها،آلودگی هوا و سیگار کشیدن
۲-استفاده از الکل
۳-مصرف غذاهای سرخ شده
۴-استرس و اضطراب
این عوامل سبک زندگی با بیماری هایی مانند سرطان و بیماری های قلبی عروقی نیز مرتبط هستند.

آنتی اکسیدان ها و رادیکال های آزاد:
آنتی اکسیدان ها مولکول هایی هستند که از اکسید شدن مولکول های دیگر جلوگیری می کنند. آنتی اکسیدان ها مواد شیمیایی هستند که اثرات رادیکال های آزاد را کاهش داده یا از آن جلوگیری می کنند. آنها یک الکترون به رادیکال های آزاد اهدا می کنند و در نتیجه واکنش پذیری آنها را کاهش می دهند. چیزی که آنتی اکسیدان ها را منحصر به فرد می کند این است که آنها می توانند یک الکترون اهدا کنند بدون اینکه خودشان به رادیکال های آزاد مضر تبدیل شوند.
هیچ آنتی اکسیدانی به تنهایی نمی تواند با اثرات هر رادیکال آزاد مبارزه کند. همانطور که رادیکال های آزاد در نواحی مختلف بدن اثرات متفاوتی دارند، هر آنتی اکسیدانی نیز به دلیل خواص شیمیایی خود رفتار متفاوتی دارد. با این حال، در شرایط خاصی، برخی از آنتی اکسیدان ها ممکن است به پرواکسیدان تبدیل شوند، که الکترون ها را از مولکول های دیگر می گیرند و بی ثباتی شیمیایی ایجاد می کنند که می تواند باعث استرس اکسیداتیو شود.

غذاها و مکمل های آنتی اکسیدانی: آیا تاثیر دارند؟ هزاران ماده شیمیایی می توانند به عنوان آنتی اکسیدان عمل کنند. ویتامین‌های C و E، گلوتاتیون، بتاکاروتن و استروژن‌های گیاهی به نام فیتواستروژن از جمله آنتی‌اکسیدان‌هایی هستند که ممکن است اثرات رادیکال‌های آزاد را از بین ببرند. بسیاری از غذاها سرشار از آنتی اکسیدان هستند. انواع توت ها، مرکبات و بسیاری از میوه های دیگر سرشار از ویتامین C هستند، در حالی که هویج به دلیل محتوای بالای بتاکاروتن شناخته شده است.سویا و برخی از جایگزین های گوشت دارای فیتواستروژن بالایی هستند.
تحقیقات در مورد آنتی اکسیدان ها نتایج مختلفی دارد.برخی از تحقیقات اثر بخشی مصرف آنتی اکسیدان ها و تاثیر مثبت آنها بر‌ روند بیماری و حفظ سلامتی را تایید میکنند اما میزان مصرف و مدت زمان مصرف آنتی اکسیدان ها از جمله مسائل مهمی است که بایستی به آن توجه نمود،چرا که مصرف بیش از حد آنتی اکسیدان ها نیز دارای خطر بود.
بهترین راه مصرف منطقی آنتی اکسیدان ها مشاوره با پزشک و دکتر داروساز میباشد که نوع،میزان و نحوه صحیح مصرف آنتی اکسیدان ها را به افراد آموزش دهند.
در نهایت، افرادی که علاقه مند به مبارزه با فرآیند پیری مرتبط با رادیکال های آزاد هستند باید از عوامل ایجاد کننده رادیکال های آزاد مانند آلودگی و عوامل نامبرده در بالا اجتناب کنند.همچنین وجود یک رژیم غذایی سالم ،ورزش متعادل و استفاده منطقی از آنتی اکسیدان ها از دیگر عوامل هستند که منجر به تاخیر روند پیری و حفظ سلامت در افراد میشوند.

گرد آورنده:
دکتر مهیار شکوهی
دکتر داروساز- دستیار تخصصی فارماکوگنوزی

نظر خود را بیان کنید
بستن